Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Verkeerde keuzes bestaan niet | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, vrijdag 19 januari 2018

Verkeerde keuzes bestaan niet

Ken je dat? Dat je eindeloos blijft piekeren over iets omdat je bang bent om een verkeerde keuze te maken? Als ik dit kies, dan…, maar als ik dat kies, dan… Je wil graag helderheid en duidelijkheid. Je wil graag stappen zetten. Als je maar weet welke stappen dan. En daar ga je alweer in de maalstroom van de als dit… dan dat… gedachten. En die helpen niet. Die leveren je niets op. In tegendeel. Daar kan je juist ongelooflijk veel energie aan kwijtraken.

Ga eens even mee in deze gedachte: wat nou, als er helemaal geen verkeerde keuzes bestaan? Wat nou, als uiteindelijk iedere keuze precies goed is? Echt exact wat jij nodig hebt. Niet vanuit de gedachte dat je alles maar te accepteren hebt wat je in je leven tegenkomt, maar vanuit de gedachte dat het leven alles op je pad zet wat jij nodig hebt om zo snel mogelijk bij jouw diepste verlangens uit te komen. Dus iedere keuze leidt je naar datgene wat jij verlangt, datgene wat jij in je energie naar het universum uitstraalt.

Ik heb heel lang vanuit de angst geleefd dat er een ‘goede’ weg en een ‘foute’ weg bestond. Dat leren luisteren naar mijn hart betekende dat ik op een of andere manier moest gaan aanvoelen welke keuze mij ging brengen wat ik dacht te willen. Dat ik dan een soort intuïtief overzicht zou moeten hebben van de gevolgen van mijn keuzes. Als het goed voelde, dan zou het de bedoeling zijn en dan zou ik slagen in het leven. Als ik tegen beter in de ‘verkeerde’ keuze zou maken, dan betekende dat, dat ik op zijn best een omweg naar mijn bestemming zou maken, en op zijn slechts mijn leven verprutst had.

In deze manier van denken zitten een aantal denkfouten. De eerste denkfout is dat we met ons beperkte brein oorzaak en gevolg kunnen doorzien. Zo werkt het helemaal niet. Op iedere actie die jij doet, of het nou een handeling is of een gedachte, zijn miljoenen gevolgen mogelijk. Een heleboel daarvan lijken misschien veel op elkaar, maar er zijn ook totaal verschillende gevolgen mogelijk. Er zijn zoveel variabelen om rekening mee te houden, dat we alle opties onmogelijk in ons dagbewustzijn kunnen omvatten.

De tweede denkfout is dat wij precies kunnen zien hoe de weg naar ons diepste verlangen verloopt en waar we da langs moeten. Je wil misschien graag werk waar je echte, innerlijke vreugde aan beleefd en denkt dan dat je weet welke stappen je moet zetten om dat te krijgen. Of je raakt helemaal in de war omdat je juist geen idee hebt van de richting waarin je het moeten zoeken en dat moet je wel weten als je je doel wil bereiken. Ook dat klopt niet met de werkelijkheid.

Misschien moet je eerst wel een aantal blokkades voorbij om bij het werk waar je naar verlangt te komen. Misschien zijn er een aantal angsten die je vrij mag laten voor je toe bent aan dat prachtige werk van je. Misschien heb je nog een aantal lessen op je pad voor je zover bent dat je dat zinvolle en vreugdevolle werk ook echt kan gaan doen en beleven. Laat het leven je pad maar uitstippelen. Het leven heeft net een beetje meer overzicht en ervaring als jij als persoon in dit leven. Vertrouw er maar op dat het leven je precies dat op je pad brengt wat optimaal is voor jou.

De derde denkfout is dat gevoel gelijk staat aan intuïtie. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze uit hun hoofd willen, en vanuit hun gevoel willen leven. Dat kan, moet je echt zelf weten. Als jij je er prettig bij voelt, dan moet je dat vooral niet laten. Maar vanuit je denken leven wil niet automatisch zeggen dat je je intuïtie niet gebruikt en vanuit je gevoel wil niet automatisch zeggen dat je je intuïtie wel gebruikt. Je intuïtie maakt gebruik van zowel denken als voelen. En een deel van jouw denken en voelen zijn nooit meer dan aangeleerde patronen vanuit angst en beperking. De kunst is om je intuïtie, de stem van je hart te gaan leren onderscheiden tussen alle andere gedachten en gevoelens waar je iedere dag mee te maken hebt.

De vierde denkfout is dat jij de juiste keuze als het ware naar je toe kan halen. En besluit neem je op het moment dat je het neemt. Niet eerder, niet later. Toch zijn we heel druk bezig om besluiten eerder te nemen dan ze zich aandienen. We piekeren ons suf en proberen het antwoord naar ons toe te harken. Terwijl we beter gewoon kunnen wachten tot het antwoord bij ons komt. Tot het zich vanzelf aandient. Stel je vraag aan het universum, God, je gidsen, wie dan ook en stel je vervolgens open voor het antwoord. Laat het in geduld bij je komen.

Hoe doe je dat nou? Naar de stem van je hart leren luisteren? Daar is eigenlijk maar één antwoord op mogelijk. Experimenteren. Gewoon gaan uitproberen. Jij bent in je geheel een uniek systeem. Net als iedereen. De stem van je hart, van je ziel spreekt op een eigen unieke wijze met jou. Sommige mensen krijgen kippenvel wanneer ze iets horen wat een diepe waarheid bij ze raakt. Anderen ‘weten’ ineens heel helder hoe het zit. Nog weer anderen noemen het een onderbuik gevoel. En zo zijn er nog legio mogelijkheden.

Ik weet niet hoe de stem van jouw hart klinkt. Ik kan niet eens precies omschrijven hoe de mijne klinkt. En toch herken ik deze stem uit duizenden. Het is een JA die op allerlei manieren bij me kan komen. Door een gevoel van vreugde, door een innerlijk weten, door kippenvel, doordat de energie zo voelt, doordat ik ineens het patroon doorzie, door van alles. En dat weet ik doordat ik heel veel heb uitgeprobeerd.

Doordat ik heel bewust keuzes voor JA ben gaan maken als ik hem dacht te voelen. Ook al kwamen er na de JA allemaal bezwarende gedachten, ik ben toch gewoon die eerste impuls gaan volgen. Dwars door allerlei angsten en belemmeringen heen. Kijken waar het me brengt. Ik ben mijn JA gaan leven en gaan uiten. Gewoon hardop zeggen wat er in me leeft, wat er bij me boven komt. En soms zie ik direct waar het me naar toe leidt en soms heb ik geen idee. Maar het zet altijd mijn leven en energie in beweging.

Wanneer jij voor een keuze staat, ontspan je dan maar. Stel je vraag en luister rustig naar het antwoord. Kijk naar de kansen of uitdagingen die ineens op je pad verschijnen. Luister naar je pure ingevingen. Luister naar de JA voor een bepaalde stap. En ga dan gewoon. Doe dan gewoon. Durf te experimenteren. Durf uit te zoeken. Durf te vertrouwen op jouw unieke leven. Durf te vertrouwen op jouw eigen snelweg naar datgene waar je diep in je hart naar verlangt.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.