18 jui-15 aug Doe je mee met De Zomer van je Leven? Meer info

Ritme, evenwicht en balans in december | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, woensdag 7 december 2016

Ritme, evenwicht en balans in december

De laatste maand van het jaar staat altijd in het teken van tegenstellingen. Het is een overdaad aan het ene en een overdaad aan het tegenovergestelde. Kijk maar wat ik bedoel:

 • geven en ontvangen

 • naar buiten, naar binnen

 • verplichting en gezelligheid

 • verwachtingen en loslaten

 • inspanning en ontspanning

 • warm en koud

Dit zijn natuurlijk thema’s die in de rest van het jaar ook spelen, maar in december zijn ze scherper, meer aanwezig, prominenter.

Voor de een is deze maand iets om het hele jaar naar uit te kijken, de ander is blij als hij weer voorbij is. Voor de een is de gezelligheid een warm bad om heerlijk in weg te zakken, een ander is de hele maand druk om zichzelf en vooral zijn energie te bewaken en te bewaren. Voor de een zijn alle anderen lastig. Want als je niet van al die ‘verplichte’ gezelligheid houdt, trekken de feestneuzen wel een serieuze wissel op jouw energie. En als je niet genoeg kan krijgen van het gezelschap, voelt het niet fijn als mensen zich willen onttrekken aan dat van jou.

Voor mij is december altijd een rare mix geweest van extraversie en introversie. Ik hou van een feestje en ik hou van gezelschap. Ik hou niet van verplichting en ook niet van druk. Ik hou ook niet van het enorme gevoel van verantwoordelijkheid voor het geluk van alle anderen die ik nogal snel op me neem. Dat verantwoordelijkheidsgevoel wordt enorm getriggerd door deze maand. De maand staat immers in het teken van geven en ontvangen. En die vertaal ik automatisch in: Ik geef, jij ontvangt… En dan mag ik niet tegenvallen met wat ik geef…

In het verleden maakte dat december (en alle verjaardagen en feestjes) tot een energievreter. Wel leuk, in ieder geval te leuk om echt mee te breken, maar heftig. Ik bleef in januari altijd even hard nahijgend staan om achterom te kijken naar alle inspanning die de maand mij had gekost. En dat wil ik niet meer. Daar heb ik geen zin meer in. Dat hoort niet meer bij mijn manier van leven: in mijn eigen ritme, in mijn eigen evenwicht, in mijn eigen balans. Die drie worden deze december echt belangrijk. Die worden prioriteit nummer 1. Samen met moeiteloosheid en genieten. En jij? Hoe wordt het voor jou?

Waar wordt jij door deze drukke feestmaand toe uitgenodigd? Durf jij de controle los te laten en de chaos over je heen te laten spoelen? De druk, de drukte, het gezelschap, het geven, het ontvangen?  Gewoon je plezier volgen en kijken waar je uitkomt? Goed te voelen wat je energie geeft en wat niet? En je keuzes daarop te baseren? Vraag jezelf eens af:

 • Waar heb ik echt zin in?

 • Waar wordt ik door het leven toe uitgenodigd?

 • Durf ik die uitnodiging te ontvangen zonder oordeel of consequenties?

 • Gewoon laten gebeuren wat er gebeurd.

 • Hoe zou jouw ideale decembermaand er uitzien als jij het helemaal voor het zeggen had?

 • Hoe kan ik die ideale maand nu al vormgeven in mijn leven?

Loop je het liefst weg? Ook als je alles echt op je eigen voorwaarden zou mogen inrichten? Ik denk het niet. Ik denk niet dat je de behoefte zou hebben om te vluchten als er niets naar is om van weg te vluchten. Iedereen vindt het fijn om de mensen van wie hij houdt om zich heen te hebben. Om daar tijd mee door te brengen. Dus wie zou er mogen komen op jouw ideale kerstdiner en hoe zou dat eruit zien? Of zou je juist iets anders gaan doen met je geliefden (en wie zijn dat dan)?

Je kan heel veel energie krijgen van het bedenken van wat jij graag zou willen. Voel maar eens goed. Het kan natuurlijk zijn dat het fantastisch voelt om je familie een plezier te doen en jezelf even aan de kant te zetten. Realiseer je dat dan maar. Dan doe je het ergens voor en dat voelt goed. Misschien wil je toch graag dingen veranderen, of compromissen sluiten in alle wensen en verwachtingen van anderen. Volg je eigen ritme, vindt je eigen evenwicht en voel je eigen balans. Met plezier en moeiteloosheid. Want daar wordt je in ieder geval toe uitgenodigd in deze overdadige maand vol verwachtingen. Om goed naar jezelf en je eigen plezier te kijken.

P.S. Het is in deze maand belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven. Je ziet overal om je heen mensen die alles goed lijkt af te gaan. Fijne familie, veel vrienden, feestjes, culinaire hoogstandjes... Voelt het voor jou niet moeiteloos? Of vindt je het lastig om goed te zien wat jouw, persoonlijke en unieke kwaliteiten zijn? Vraag dan hier, juist in deze drukke maand, een Schatkamersessie met mij aan. In een (skype) gesprek van twintig minuten doen we de deur naar jouw innerlijke schatkamer open en zie jij wat er al heel lang op je ligt te wachten om te gebruiken. Het leven waar jij naar verlangt is allang van jou...

naar contactformulier


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.