Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Mijn emoties | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, zaterdag 16 mei 2020

Mijn emoties

Ik ben een emotioneel mens. Ik ben een emotionele vrouw. Ik voel en ervaar mijn emoties diep en intens. En in de loop van de jaren heb ik steeds meer en meer mijn emoties toegelaten. Mezelf toestemming gegeven om ze te voelen. En om er uiting aan te geven. Om te huilen wanneer ik verdriet voel. Om mijn boosheid in een duidelijke ‘nee’ te vertalen. Om open aan te geven waar ik heel erg blij van wordt. Om te gaan staan voor wat ik verlang.

Ik heb geleerd dat al mijn emoties op mijn gezicht te lezen zijn. Ik kan ze niet verbergen. Mijn gezicht is een open boek voor mensen die kunnen lezen. En soms kunnen zij zelfs lezen waar ik me niet eens bewust van ben. Omdat ik niet altijd al mijn emoties heb durven toelaten. Ik heb het ooit afgeleerd en ben het opnieuw gaan leren. 

Het is niet altijd gemakkelijk om een emotionele vrouw te zijn. Er zit nog wel eens een oordeel op. Mensen worden er soms ongemakkelijk van om mijn emoties te zien. Niet wanneer mijn hele gezicht straalt van plezier of enthousiasme. Dat vinden de meeste mensen juist mooi. Maar wanneer er verdriet, pijn of boosheid op getekend staat, dan is dat soms heel ingewikkeld. Vaak omdat mensen graag meegenomen worden in mijn vreugde, maar ook mijn krachtige energie voelen in mijn pijn.

Emotionele vrouwen worden soms gezien als hysterisch. Of overdreven. Of needy. Of veeleisend. En misschien zijn ze dat af en toe ook wel. Maar het gevoel van ongemak, de neiging om de verantwoordelijkheid voor mijn emoties over te nemen, de drang tot voor mij zorgen misschien, die zit in jou. Ik vraag er niet om. Ik heb niemand nodig om mijn verdriet weg te laten gaan, of mijn boosheid op te lossen. Ik wil het gewoon voelen. En op zijn eigen tijd weer laten gaan.

Wat ik wil in mijn leven is om mijn emoties als een kind te mogen ervaren van mijzelf. Om volledig op te kunnen gaan in mijn vreugde, in mijn plezier. Om te kunnen dansen in de regen. En om mijn verdriet te mogen voelen. Zonder gedachten, zonder oordeel, zonder direct aangereikte oplossing. Gewoon de tranen kunnen laten stromen wanneer ze dat willen. Mijn lach te laten opbloeien wanneer ik de kriebels voel. En om het weer door te laten stromen in iets anders wanneer het genoeg is.

Ik maak niemand verantwoordelijk voor wat ik voel. In mijn verdriet wil ik niet dat de situatie anders is. In mijn boosheid wil ik niet dat jij jezelf klein maakt voor me. Je mag best bij me zijn, dat wel. Je mag je armen om me heen slaan als ik huil. Je mag kijken naar jezelf als ik boos ben, als jij dat wilt en voelt. Je mag delen in mijn plezier, altijd. 

Vraag me alleen niet meer om mezelf minder te maken dan ik ben. Om mijn emoties te onderdrukken. Om mijn gezicht voor je te sluiten en stilletjes me terug te trekken omdat jij je ongemakkelijk voelt over wat je bij me triggert. Ik maak jou niet verantwoordelijk voor mij en wil ook de jouwe niet voor jou dragen. Dat is aan jou, van jou. Jouw huiswerk als jij met mij wilt zijn. En zo niet, ga goed, mijn liefde is er toch wel.

Mijn emoties bepalen namelijk mijn liefde niet. In alle boosheid kan ik zoveel van je houden. In alle vreugde ook. Mijn vermogen tot groots liefhebben wordt bepaald door hoeveel pijn ik ook bereid ben toe te laten. Mijn verlangen om met jou te zijn wordt mede bepaald door mijn bereidheid om ook mijn boosheid toe te laten. De hoogte van mijn vreugde wordt uitgebalanceerd door mijn vermogen mijn verdriet te omarmen. Weet dat het zo werkt bij mij.

Dan hoef je nooit te twijfelen aan mijn grote hart dat open is voor jou. 

En voor die prachtige mensen in mijn leven die ook hierin gewoon met mij willen zijn en die zichzelf hierin ook zo open en kwetsbaar met mij willen delen, vergis je niet: je bent een onbetaalbaar mooi cadeau...


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.