Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Liefde en verandering | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, dinsdag 27 april 2021

Liefde en verandering

Ook de meest prachtige liefdesrelaties hebben niet altijd het eeuwige leven. En dat geeft ook niet, ze hebben allemaal hun eigen waarde in jouw leven. Maar wanneer je echt intens en diep hebt liefgehad, is het soms evenredig moeilijk loslaten. Hoe kun jij je hart openhouden in tijden van rouw en verlies?

Ken je dat gevoel van ‘nieuwe’ liefde? Van naar je geliefde kijken met een brok in je keel van ontroering? Omdat jouw geliefde zo mooi is. Je kijkt met een vol hart, een overstromend hart. En de tranen rollen over je wangen omdat je zo blij bent dat deze prachtige mens in jouw leven is. Met jou wil zijn. Lachend naar je kijkt. Zich toont aan jou. Zich helemaal laat zien. En of dat nou jullie eerste week samen is, of jullie twintigste jaar, dat maakt niet uit. Iedere keer dat je naar jouw geliefde kijkt, zie je hem of haar opnieuw.

Heerlijk… prachtig… de wereld is wonderbaarlijk mooi. Je voelt je mooi, geliefd, gekend, gekoesterd, gewenst, gewild… En je kunt je niet voorstellen dat dit ooit voorbij gaat. Dat dit er ooit niet meer zal zijn. Het gaat je immers niet om allerlei uiterlijkheden, maar om de connectie die je voelt met de hele mens die daar aan de andere kant van de tafel naar je zit te lachen. Het gaat om de connectie die je voelt van ziel tot ziel. Die volledige open connectie waarin de liefde vrij kan stromen.

En dan stroomt het leven door. Beweegt de energie. Wat open was moet ook af en toe weer sluiten. Ademhalen bestaat uit in- en uitademen. Onze getijden bestaan uit eb en vloed. En ineens voel je afstand tot je geliefde. Is jullie verbinding niet meer zo vanzelfsprekend. Jullie samenzijn niet zo gemakkelijk. Willen jullie misschien wel van allerlei andere dingen doen en ervaren en beleven. Dat is niet erg, op een uitademing volgt vanzelf een inademing. Maar die inademing is niet altijd samen.

Een bijzondere connectie hoeft niet eeuwig te duren. Soms duurt ze maar even. Of ze duurt weliswaar lang, maar gaat toch over. Of verandert in ieder geval van vorm. Dat zegt niets over hoe mooi en bijzonder het was dat jullie samen waren. Dat zegt niets over de kwaliteit van het samen-zijn. Het zegt iets over de volgende stappen die je te zetten hebt op jouw eigen pad. Jij leeft nou eenmaal jouw eigen leven. En jouw geliefde leeft die van hem of haar. Samen is prachtig, maar geen einddoel. Liefde neemt haar eigen vorm aan.

Maar oh wat kan het proces van loslaten pijnlijk zijn. Wat kan het ongelooflijk zeer doen om je dromen uit elkaar te zien spatten. Om te voelen dat je hart breekt. Om je leven ineens op zijn kop gezet te zien worden. Wat kan het een verdriet doen dat degene die jij je hart toevertrouwde toch ook een mens met pijn is, die naar je uit kan halen. Die jou pijn kan doen. Die je kan achterlaten met een gebroken hart en een versplinterde toekomst. Alle schoonheid van jullie samen wordt ineens in een lelijk licht gezet.

Hier lopen veel mensen op vast. Op die grote verschillen. Dat ze ineens niet meer weten wat nou waar is: het licht van de liefde of het licht van de pijn. Het valt niet te rijmen met elkaar. Was het nou zo mooi als ik dacht? Of zo lelijk als ik nu ervaar? En dan wordt het heel moeilijk om in liefde los te laten. Dan zit je vast in willen dat het teruggaat naar hoe het was, of in verbitterdheid over dat jij je voor de gek gehouden voelt. Herkenbaar? 

Voor mij in ieder geval wel. En ik zie het iedere dag weer in mijn praktijk en mijn mailbox. Mensen die zich vast voelen zitten in een veranderproces. Die geen ruimte voelen om mee te bewegen met het leven zelf. Omdat het te heftig voelt. Teveel pijn doet. En we zijn niet gewend om daarmee om te gaan. We weten niet hoe we kunnen overleven als het stormt op zee. We voelen ons niet in staat om met een open hart alles te voelen wat er naar boven wil komen. Terwijl dat je juist kan helpen om te groeien, om nog vollediger lief te hebben, om het leven zelf onbelemmerd lief te hebben.

In het boek ‘Zwaar Weer’ neem ik je mee door dit veranderproces. Door het rouwproces wat komt kijken als jij verliest wie en wat je zo dierbaar is. Het is een persoonlijk boek. Het gaat over mijn eigen scheidingsproces en ik had het zo graag willen hebben toen ik daar doorheen ging. Om me houvast te geven. Om me iedere dag te helpen herinneren aan leven en liefde. Om me te leren dat ik niet verdronk, maar juist aan het groeien was. Toen ik er doorheen ging was dat boek er niet en dus heb ik het zelf geschreven. En nu is het er wel.

Echt, ik weet dat er zoveel mensen zijn die hier middenin zitten. In de rouw en de tegenstrijdige emoties. In het verdrinken en steeds weer bovenkomen. In het vastzitten terwijl je weet dat er meer mogelijk is in dit proces dan waar je nu bij kunt. En weet je, je hoeft het niet alleen te doen. Dit is geen proces van even weten wat je moet doen en hupsakee je kunt weer verder. Dit is een proces waar je langzaam doorheen beweegt. Wat tijd nodig heeft en iedere dag aandacht. Ik denk dat ‘Zwaar Weer’ je precies dat kan brengen.

Met de prachtige illustraties van Mariët Kuenen is het een heel waardevol boek geworden vol oefeningen, inspiratie, inzichten, gedichten, enzovoort. Ik neem je mee in de drie fases van verandering en zorg dat je iedere dag een beetje meer licht en lucht ervaart. Juist door het moeilijke niet uit de weg te gaan, maar er middenin te duiken. Dan maar kopje onder, je komt vanzelf weer boven. Echt waar. Ook jij kunt je koers op liefde houden en er beter uitkomen dan je erin ging.

Voor meer info en bestellen: https://manonbuwalda.nl/pagina/zwaar-weer
 


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.