Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

In welke self fulfilling prophecy leef jij? | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, zaterdag 11 juli 2020

In welke self fulfilling prophecy leef jij?

Het ding is… we leven allemaal in een self fulfilling prophecy. We kunnen zelfs niet anders. We creëren onze werkelijkheid door onze kijk erop. We leven allemaal, stuk voor stuk, dag voor dag, onze eigen waarheid. En dat maakt dat wat we zien om ons heen, altijd een reflectie is van wat in ons leeft.

Ik leef in een andere wereld dan bijvoorbeeld mijn buurman. Wanneer je mij vraagt hoe de wereld en het leven eruit ziet krijg je echt een ander antwoord dan wanneer je het hem zou vragen. Dat maakt mijn realiteit niet anders dan die van hem. Onze voortuinen zien er in beider realiteiten hetzelfde uit. Maar in zijn werkelijkheid bedreigt mijn wilde planten overvloed zijn nette grind en in die van mij claimt de natuur haar rechtmatige plek met al haar schoonheid… 

Realiteit vs werkelijkheid
​​
Ik maak dus een onderscheid tussen realiteit en werkelijkheid. De realiteit is voor mij datgene wat de wereld en het leven nou eenmaal aan je voeten leggen. Een zonnige dag, een ontmoeting, een wilde voortuin, ziekte en gezondheid, ontslag of een nieuwe baan… De kansen en uitdagingen waar we van dag tot dag mee te maken hebben. We kunnen er tot op zekere hoogte invloed op uitoefenen, maar we hebben er geen controle over.

Mijn werkelijkheid is wat ik ervaar in wat ik tegenkom in mijn leven. Mijn leven kan uit tegenslagen, of uit kansen bestaan. Ik kan kiezen om liefde te zien in alles wat ik ervaar in mijn leven, of ik kijk met de ogen van angst de wereld in. Ik bepaal of ik kijk waar ik heen wil, of dat ik mijn aandacht richt op wat ik ten koste van alles wil vermijden. En daar komt de self fulfilling prophecy weer om de hoek kijken.

Vlieg je tegen de boom?

​​Mijn liefde Rob had laatst een prachtig voorbeeld van wat er gebeurd wanneer je steeds bezig bent met wat je niet wilt. Hij vertelde dat er onderzocht is waarom in een scherpe bocht, waar maar één boom in staat, iedereen die uit die bocht vliegt, die ene boom weet te raken. Dat is echt een ding. Niet dat er de hele dag mensen uit bochten aan het vliegen zijn, maar àls het gebeurd, weten ze die ene boom te vinden.

Het onderzoek wees uit dat dit te maken heeft met het feit dat het hele bewustzijn, de complete aandacht van deze mensen, terwijl ze middenin het uit de bocht vliegen zitten, draait om het feit dat ze niet tegen die boom willen knallen. Het enige dat ze nog zien is die ene boom. Alles in hen is op die boom gericht. En het brein interpreteert dat als ‘aha, daar moet ik dus zijn’ en stuurt hen keurig netjes tegen die boom aan. 

Dit is hoe ons systeem werkt. Ons brein kent geen ‘niet’. Ons brein herkent waar wij diep van binnen mee bezig zijn en stuurt ons daar netjes heen. We kunnen niet iets niet doen, we kunnen alleen iets anders wel doen. We kunnen niet ‘niet oversteken’, we kunnen alleen aan de kant blijven staan. We kunnen niet ‘niet meer aan iemand denken’, we kunnen slechts onze aandacht verleggen naar iets of iemand anders. 

Maak gebruik van de self fulfilling prophecy
​​
Goed. Wanneer we dan in een self fulfilling prophecy leven en we daar ook niet uit kunnen komen omdat we nou eenmaal hier in dit leven met een menselijk brein te maken hebben, dan kunnen we maar beter zorgen dat we een mooie prophecy hebben. Dat is de hele truc. Dat is wat ‘je creëert je eigen werkelijkheid’ betekent. Je richten op waar je wilt zijn, wie je wilt zijn en wat je wilt leven. Je realiteit kun je maar ten dele beïnvloeden, maar je werkelijkheid is aan jou. 

Misschien kun je niet alle bomen in je leven vermijden, ons brein is ons brein, en het leven legt op ons pad wat het wil, maar jij bepaalt hoe de eventuele klap jouw leven bepaalt. Het ding is dat we in ons systeem te maken hebben met een heleboel automatische, onbewuste, en reflexmatige patronen. Middenin een ongeluk kun je niet ineens aan iets heel anders gaan denken dan aan die boom. Je kunt met je bewuste gedachten niet ineens zorgen dat je je waardevol voelt, terwijl er heel diep van binnen een gevoel van waardeloosheid verstopt zit. Maar dat het niet ineens kan, wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Onbelemmerd liefhebben

​​Dat is wat ‘voluit leven’ en ‘onbelemmerd liefhebben’ voor mij betekent. In de afgelopen vijftien jaar heb ik mijn volledige prophecy veranderd. En dat is geen gemakkelijk werkje. Het betekent dat ik een heleboel onderliggende belemmerende overtuigingen heb aangekeken, heb doorvoeld en heb doorleeft. En niet alleen dat, ik heb dat gedaan terwijl ik middenin alle pijn en verdriet soms, bleef vasthouden aan dat ik diep geloof dat het leven me helpt.

En daar begint het mee. Een diep gevoel van liefde voor het leven. Een diep gevoeld lichtpuntje in jezelf. Hoe klein ook. Een vonkje. En vonkje van een ervaren waarheid die anders is dan je tot nu toe hebt geleefd en ervaren. Een vonk van liefde. Dat is je start. Dat kun je koesteren. En van daaruit kun je groeien. Als we dan toch in een self fulfilling prophecy leven, laten we daar dan ook gebruik van maken. En de werkelijkheid creëren waar wij ons echt helemaal goed bij voelen. Voor iedereen verschillend, zodat we elkaar in liefde aanvullen in dit prachtige leven van ons.

​​Zelf doen of samen reizen

​Mijn diepe overtuiging is dat je uiteindelijk alles zelf kunt doen. In principe heb je niemand anders dan jezelf nodig om te leven zoals jij dat bedoelt te doen. Maar het hoeft niet alleen. Ik zoek ook hulp wanneer ik het nodig heb. En wanneer ik graag hulp had willen hebben, maar het niet kon vinden, dan schrijf ik zelf dat boek dat ik had willen lezen, of maak het card-deck dat ik wil gebruiken, of organiseer de reis die ik had willen ervaren. En ik neem jou met liefde mee. Want geloof me, je moet het weliswaar zelf doen, maar het gaat zoveel makkelijker en grondiger wanneer je het niet alleen hoeft te doen. De support van mensen om je heen geven je zoveel stevigheid om echt door te zetten in de verandering die je graag wilt.

Over twee dagen (maandag 13 juli) begint de 'Zomer van de onbelemmerde liefde’. In deze zomer reis ik online met een prachtige groep mensen langs de kusten van Liefde, Relaties en Seksualiteit. Als er toch drie gebieden in ons leven zijn die bepalen hoe goed wij ons voelen in ons leven, zijn het deze wel. En als er drie gebieden in ons leven zijn die wel een andere prophecy kunnen gebruiken, zijn het ook deze wel. 

Ik neem je met liefde mee op mijn reis, %FIRSTNAME%. Er heeft zich al een super mooie groep gevormd, maar er is nog plek voor jou. Maandag vertrekken we. En leuk om te weten: je mag gratis een reismaatje meenemen, want samen reizen is wel zo gezellig. Voor meer info en aanmelden klik je op deze link.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.