Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Het als...dan script | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, vrijdag 15 april 2016

Het als...dan script

Ik kom ze steeds tegen. Mensen met een als...dan…. verhaal. Als ik dat diploma heb, dan kan ik echt gaan werken. Als de kinderen groot zijn, dan kan ik weer aan mijzelf denken. Als ik meer zelfvertrouwen heb, dan kan ik echt gaan staan voor wie ik ben. Als….dan....

Ik kom die mensen steeds weer tegen en een daarvan in het bijzonder. Elke dag. In de spiegel. Ik heb daar namelijk ook een handje van. Als mijn werkkamer maar helemaal af is, dan…. als het Vidante Netwerk maar een heleboel leden heeft, dan… Als ik eenmaal een leuke bankrekening heb, dan….

Maar je loopt gegarandeerd vast met dit als...dan… script. Het kan niet voor je werken.

Het eerste probleem hiermee is dat “als” nooit komt wanneer je er nu niet aan werkt. “Als” is nu. Als ik meer zelfvertrouwen wil, zal ik daar nu iets aan moeten doen. Als ik die leuke bankrekening wil, zal ik nu moeten beginnen met geld verdienen, of in ieder geval plannen concreet moeten gaan maken. Wil ik leven volgens mijn “dan” scenario, dan moet ik daar nu voor aan de slag.

Het tweede probleem met dit als...dan…. verhaal is dat het ontkent wat er nu is. Als ik meer zelfvertrouwen heb, dan…. Betekent dit dat je nu machteloos bent? Dat er nu niets kan. Dat jij nu niets kunt? Als de kinderen groot zijn, dan…. Betekent dit dat je nu ieder moment van de dag vastzit? Dat je nu echt helemaal geen mogelijkheid hebt om goed voor jezelf te zorgen?

Wanneer je het verwezenlijken van je doel of je verlangen in de toekomst legt, ga je helemaal voorbij aan wat je nu aan kracht hebt, aan mogelijkheden hebt. Je maakt jezelf machteloos, totdat “als” is gekomen, en ik vertelde net dat “als” niet gaat komen wanneer je nu niets doet. En zo zit je vast in een vicieuze cirkel.

Laatste dingetje hierover: je bent waar je bent in je proces. Je bent precies daar waar je hoort te zijn. Je bent precies goed, hoe je nu bent.

Betekent dit dat je maar moet stoppen met je te ontwikkelen? Nee. Betekent dit dat je maar moet stoppen met doorzetten om je doel te behalen? Nee.

Dit betekent dat je de druk om steeds te presteren mag laten liggen waar die ligt. Dat je in het hier en nu mag leven met de mogelijkheden die je nu hebt. Je ontwikkelt je vanzelf wel verder als je nu gaat leven. Doe wat nu binnen je mogelijkheden ligt en je mogelijkheden breiden zich vanzelf uit. Je gaat toch wel. En waarschijnlijk een stuk sneller en zeker een stuk meer ontspannen dan wanneer je steeds maar in de toekomst leeft. Als….dan….

Ik vertelde al dat ik deze valkuil ook ken. Ik ben me daar heel lang niet van bewust geweest. Toen ik me eenmaal wel bewust was, snapte ik hem nog niet helemaal. Hoe dat dan zit met ontwikkelen en in het nu zijn. Langzamerhand wordt de valkuil steeds minder diep. Ik zie hem liggen en kan aan het randje staan. Soms dreig ik er even in te vallen, maar veel vaker stap ik even opzij en loop erlangs.

Herken jij jezelf in dit verhaal? In het als...dan… script? En kom je daar gewoon niet verder mee? Laat het me weten. Ik kijk graag met je mee.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.