Schrijf je hier in voor jouw Juweeltjes Meer info

Groeipijn | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, donderdag 9 februari 2017

Groeipijn

Iedereen die groeit, heeft af en toe last van groeipijn. Groei, zeker op persoonlijk vlak en al helemaal op energetisch vlak, heeft een component van oncomfortabel of zelfs van pijn. Dat is voor mij niet anders dan voor iemand anders.

En dat voelt kwetsbaar om te delen, zeker als het nog geen verleden tijd is, maar als het  proces nog gaande is. Toch vind ik het wel belangrijk om ook mijn processen te delen. Misschien herken je het en voel je je gesterkt in je eigen proces. Misschien herken je het op een ander moment en kan je er dan inspiratie uit halen. Ik weet het niet. Kijk maar.

De afgelopen maanden ben ik tegen een hele hoop oude pijn aangelopen. En als ik zeg ‘oude pijn’, dan bedoel ik echt hele oude, diepe pijn. Die ik mag helen. Maar blijkbaar heb ik het nodig om het eerst te doorleven en te doorvoelen om het te kunnen helen. En dat is een heel intens proces. Pijnlijk, verdrietig en uitdagend. Een reuze groeiproces.

Het is echt moeilijk om midden in zo’n proces het vertrouwen vast te houden dat het allemaal goed is. Dat ik veilig ben in mezelf. Dat het leven me precies geeft wat ik nodig heb om te groeien en nog verder in mijn kracht te komen staan. En toch is dat precies wat het doet. Life happens for me. Als ik blij en gelukkig bent en als het pijnlijk en verdrietig is ook. Er zit iets aan de andere kant van het proces. Ik begin een beetje de kracht ervan te voelen, maar ik weet nog niet precies wat het is. Wat ik wel weet is dat ik daar wil zijn. Dus ga ik het proces aan. In vol bewustzijn, met volle aandacht.

En dat is precies waar veel mensen afhaken. Daar waar het lastig wordt. Daar waar het pijn doet. Dan kruip je snel terug in de schulp waar je uit gekomen bent. Dan ga je terug naar waar je vandaan kwam. En dan is het niet gelukt. Dat geeft niet, wees vooral lief voor jezelf. Blijkbaar is het nog te groot, te eng, te heftig. Maar misschien dat ik je met mijn uitleg iets van licht kan meegeven. Iets van licht aan het einde van de tunnel, zodat ook jij de moed bij elkaar kan verzamelen om door te gaan. Hop, dat proces door en de groei in.

Iedereen kent het dat je soms gekwetst wordt. Dat iets zo’n pijn doet dat je zegt: “Dat nooit weer, dat laat ik nooit meer toe”. En dan kan het soms gebeuren dat je een deel van jezelf, van jouw Innerlijk Schatkamer afsluit. Licht uit, misschien zelf deur dicht om er nooit meer naar te kijken. Snap je wat ik bedoel?

Alleen is het ook zo dat wij (en dan bedoel ik jij en ik) niet zo in elkaar zitten. We kunnen helemaal geen delen van onszelf afsluiten en vergeten. Het licht van onze schatten blijven door de kiertjes heen sijpelen en laten ons verlangen naar een hereniging met dat deel dat ons nou juist zo mooi maakt. Kwetsbaar misschien, maar mooi.

Dus wanneer we er aan toe zijn maken we toch die deur weer open. Doen we toch het licht weer aan. En dat geeft een super goed gevoel! We voelen ons completer dan ooit, we voelen de mogelijkheden door ons heen stromen. We voelen de flow. Ken je dat geweldige gevoel? Dat gevoel van oneindige mogelijkheden? Vast wel.

En ken je dan ook de pijn die mee komt? Je hebt niet voor niets die deur dicht gedaan. Daar zit pijn, trauma zelfs, die nog niet verwerkt en geheeld is. Je hebt hem slechts verstopt achter een deur. En als die deur opengaat, nodigt de pijn je uit om te helen. Je moet hem door. En daar heb je de keus: gooi je de deur weer dicht, of heel je de pijn…

De keuze is voor iedereen anders. Niet beter of slechter, maar anders. Ik heb mijn keuze gemaakt en dat betekent een diep en intens proces. En ik voel dat ik door iedereen om me heen geholpen wordt. Soms helpt iemand mij door de ondankbare taak op zich te nemen om mij toegang te geven tot de pijn door hem te verhevigen. Soms helpt iemand mij door de taak op zich te nemen om me te steunen. Beide vormen van hulp zijn in het diepste wezen liefdevol. Life happens for me en iedereen waar ik mee verbonden ben helpt mee. Niet altijd bewust, maar wel in het grote geheel. En daar ben ik intens dankbaar voor.

En het beseffen van dat patroon, hoe dat op energetisch en spiritueel vlak gebeurd, dat sleept me er doorheen. Dat zorgt dat ik liefdevol bij mezelf kan zijn en liefdevol bij de wereld om me heen kan zijn. Middenin het hele kwetsbare proces heb ik de mogelijkheid om me veilig te voelen. Middenin het kwetsbare proces heb ik de mogelijkheid om me gesteund en gedragen te voelen. Dwars door alle pijn en verdriet en angst.

Ik zie de uitgang langzamerhand in beeld komen. En daar liggen een heleboel prachtige mogelijkheden op mij te wachten. Mogelijkheden voor mij alleen, mogelijkheden in verbinding met anderen, mogelijkheden om anderen van dienst te kunnen zijn. Misschien kan ik jou er ook mee helpen. Misschien help ik je nu al door dit verhaal met je te delen. Door mijn kwetsbaarheid op tafel te leggen zodat jij er naar mag kijken en er je voordeel mee kan doen.

Life happens for you. Echt waar. Altijd en overal. En vergeet vooral niet: het leven is niet bedoeld om alleen te leven. Reik uit naar anderen. Je wordt altijd geholpen. Hoe dan ook. En heb je persoonlijke hulp nodig, laat het weten. Ik help je met alle liefde.

Wil je geen inspiratie of tips meer missen? Schrijf je hier in, dan stuur ik je een mailtje als ik een nieuwe blog geschreven heb.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.