Schrijf je in voor gratis artikelen Meer info

Door welke filters zie jij je leven? | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, maandag 30 juli 2018

Door welke filters zie jij je leven?

Persoonlijke ontwikkeling is een prachtig iets. Door te leven ont-wikkel ik mezelf en kom ik steeds meer en groter in contact met mijn kernpersoonlijkheid. Alle lagen waar ik mezelf uit angst mee heb ingewikkeld, uit bescherming om me heen heb geslagen pel ik langzaam af. Stap voor stap, ervaring voor ervaring.

Ik weet diep van binnen, dat ik onder al die lagen pure, onvoorwaardelijke liefde ben. Liefde voor mezelf, voor de mensen om me heen, voor de wereld waarin ik leef. Wanneer ik angst vrijlaat vind ik liefde. Wanneer ik de veiligheid van al mijn bescherming afpel, vind ik de veiligheid in mezelf terug.

Hoe minder lagen ik om mijn kernpersoonlijkheid heen gewikkeld heb zitten, hoe meer de mensen om me heen van mij kunnen zien. Ik geef door alles wat ik doe expressie aan wie ik in mijn kern ben en steeds minder en minder aan wie ik heb geleerd te zijn, of wie ik denk te moeten zijn. Ik ben gewoon ik. Niet meer, niet minder.

In de afgelopen jaren heb ik heel wat persoonlijke angsten aangekeken om ze vrij te kunnen laten. Wanneer je er aan toe bent om een beschermingslaag af te pellen wil deze vaak eerst gehoord, gevoeld en erkend worden. Hij heeft je tenslotte altijd beschermd. De lagen zijn de vijand niet, ze zijn als schildwachten waarvan je je ineens realiseert dat ze niet meer nodig zijn. Ze zijn de waakhonden die gewoon weer mogen spelen.

Soms doet het doorvoelen van zo’n beschermingslaag hartstikke zeer. Je voelt het verdriet, de pijn, de angst helemaal opnieuw. Je moet er dwars doorheen en dat is soms niet makkelijk. Maar de innerlijke vrijheid die achter dat verdriet, de pijn en de angst op je ligt te wachten, is alleszins de moeite waard.

En wanneer je je realiseert dat hetgeen je voelt de echo’s zijn uit het verleden en niet het drama is van vandaag, kunnen deze intense emoties ook weer gerust vertrekken wanneer ze klaar zijn. Wanneer je je realiseert dat wat je nu ervaart alleen een trigger is voor oude pijn, hoef je niet te blijven hangen in je ervaring. Je kan hem voelen, horen wat hij te zeggen heeft en hem in liefde weer zijn weg laten vervolgen.

Zo eenvoudig is het leven. Wat jij ervaart ligt in jou. Jij ziet de wereld door jouw bril. En het kan zijn dat al jouw beschermingslagen als filters voor je bril zitten, waardoor je beeld verkleurd raakt. Het is zelfs zo dat er altijd wel filters en dus verkleuringen zullen zijn. Je leeft nou eenmaal je leven en je ervaringen kleuren je leven. Maar jij bepaalt de hoeveelheid filters en de mate van verkleuring.

Wat jij aan omstandigheden en situaties op je pad krijgt kies je soms niet bewust. Of je dat op onbewust of zielsniveau wel zelf kiest, daar kunnen we lang over discussiëren. Dat is zinloos. Ik vind het een fijne en logische gedachte dat ik (lees: mijn hogere zelf of ziel) die omstandigheden uitkies die voor mij het handigste zijn om te kunnen ervaren wat ik wil ervaren. Of dat nou een fijne ervaring is waardoor ik de flow van mijn energie ervaar, of een contrast ervaring, waardoor ik er weer even aan herinnerd word wat mijn verlangen is.

Soms krijg je iets op je pad waar je bewust echt nooit voor zou kiezen. Er zijn omstandigheden in deze wereld, situaties in je leven, die alle pijn, alle verdriet, alle machteloosheid, alle angst die ergens in jou liggen opgeslagen gigantisch triggeren en naar boven halen. Dat is pittig, echt heel pittig. Dat verdient heel veel respect en compassie van jezelf en de mensen om je heen. Maar jij bepaalt altijd zelf of jij je als een slachtoffer ervaart, of dat jij iedere omstandigheid als springplank wil gebruiken om nog meer liefde te ervaren en te verspreiden.

Je kunt altijd kiezen hoe jij naar de situaties en omstandigheden in je leven kijkt. Kijk jij door dikke lagen angst? Bouw jij nog meer lagen om je heen omdat je het leven als onveilig ervaart? Of gebruik je alles in je leven om nog meer en nog groter expressie te kunnen geven aan wie jij voelt dat je in je kern bent. Hou jij jezelf klein en verstopt? Of laat jij jezelf zien vanuit liefde…

Het antwoord ligt in jou. Jij bepaalt. Jij kiest voor het leven en hoe jij het wil ervaren. Het leven kan een in-wikkeling van je kern zijn, of een ont-wikkeling. Het leven kan een strijd zijn of een avontuur. Het leven kan je klem zetten, of je kunt besluiten het je te laten bevrijden van onder al die beschermingslagen uit. Je kunt je leven als buiten jezelf ervaren, en de mensen om je heen als verantwoordelijk voor hoe jij je voelt, of je realiseert je ten diepste dat jij altijd verantwoordelijk bent voor jezelf.

Je kunt altijd kiezen. Je hebt altijd opties. Misschien niet altijd de opties waar je wild van vreugde van wordt, maar desalniettemin zijn er opties waar jij uit kunt kiezen. Waar jij altijd uit kiest. Alleen al de realisatie dat jij degene bent die kiest uit de opties die er zijn, geeft je kracht om er gebruik van te maken. Om binnen de optie die je kiest, weer te kiezen voor wat daarin het beste voelt. Hoe je binnen iedere optie die je kiest zoveel mogelijk jezelf kan zijn en laten zien.

Zo ont-wikkel jij stapje voor stapje. Iedereen kan dat. Iedereen die bewuste keuzes maakt creëert innerlijke vrijheid en komt in contact met de liefde die hij of zij is. Het leven hoeft geen strijd te zijn. Het leven mag een groots avontuur, een prachtig spel zijn. Soms ga je er makkelijk doorheen, soms doet het zeer, maar een avontuur zonder risico op pijn is geen avontuur.

Zolang je beseft dat jouw kern oneindig is, ben je veilig. Zodra je beseft dat het leven niet stopt bij de dood, ben je veilig. Jij bent de expressie van je ziel, en jij geeft expressie aan je ziel door middel van je leven en je zijn. Laat je licht schijnen. Maak jouw keuzes en voel de vrijheid die daarin zit. Voel je kracht en ont-wikkel jezelf tot jouw licht zo helder schijnt als maar kan. Inspireer en raak andere mensen met je licht, zodat ook zij hun licht kunnen laten zien.

Jij bent het mooiste cadeau van je ziel aan deze wereld. Maak het cadeau zo groot mogelijk door van jezelf te houden, je filters zorgvuldig te kiezen en je kernpersoonlijkheid te laten stralen in liefde. En vergeet niet te genieten van de reis!


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.