Schrijf je hier in voor jouw Juweeltjes Meer info

De natuurlijke ademhaling van een relatie | Illustratie: Unparalleled Universes, Peter Boorsma

∞ Manon, maandag 8 oktober 2018

De natuurlijke ademhaling van een relatie

Iedere relatie die je in je leven aangaat heeft een eigen natuurlijk ademhalingsritme van nabijheid en afstand. Je voelt je heel dichtbij de ander en vervolgens sta je weer even helemaal op je eigen voeten. Je aandacht is een tijdje op de ander gericht en vervolgens is je aandacht weer bij jezelf. Wanneer je samen helemaal in dat natuurlijke ritme kunt bewegen, kun je ook optimaal genieten van iedere beweging in de relatie. Iedere fase heeft zijn eigen waarde, die je optimaal kunt voelen.

Juist in relaties die in je dagelijks leven wat verder weg staan, kun je dit natuurlijke ritme heel makkelijk terug zien. Ik heb vriendschappen waarin het kan voorkomen dat we elkaar maanden niet spreken of zien, en ineens is er dan weer de impuls om elkaar op te zoeken. Vaak tegelijkertijd. Ik voel me altijd verbonden met deze vrienden. We zijn nooit echt uit elkaar, en in de momenten van contact voel ik me ook heel dichtbij. De relatie is harmonieus in iedere fase van het ritme.

Wanneer de relatie belangrijk voor je is, vraagt samen bewegen in dat natuurlijke ritme een grote innerlijke vrijheid en een diep vertrouwen. Niet alleen vertrouwen in de ander, maar juist ook vertrouwen in jezelf. In het durven volgen van je innerlijke impulsen, ook als dat betekent dat deze impulsen er niet zijn naar de ander. Het durven vertrouwen op stilte, maar ook op je autonomie, zowel in nabijheid als in afstand. De innerlijke vrijheid voelen om zonder oordeel te accepteren wat jij voelt en wat de ander voelt. Te vertrouwen dat het goed is wat er in het nuis, en dat ieder moment weer doorstroomt in een volgende.

De meest intieme relaties halen de meeste blokkades in je hart naar boven. Daar waar je je intens verbonden voelt, kun je ook frictie verwachten. Deze relaties halen het beste en het meest lastige in je naar boven. Ze spiegelen niet alleen de harmonie, maar ook de pijn en de verwarring die in je leeft. Intieme relaties zetten je steeds aan om door de weerstand heen te gaan en de blokkades in je hart vrij te laten. En juist omdat deze relaties zowel over diepe verbondenheid als over de confrontatie met innerlijke blokkades gaan, vragen ze soms veel energie van je.

Het kan moeilijk zijn om de natuurlijke ademhaling van de relatie te voelen wanneer je geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld angst voor nabijheid of afstand. Wanneer jij hebt geleerd dat jij je pas veilig kunt voelen in een relatie wanneer de ander op een bepaalde afstand van je staat, kun je heel veel moeite hebben met de fase van nabijheid. Wanneer je samen inademt en dichtbij bent, breek jij het liefste de inademing af om gauw weer uit te ademen. Nabijheid wordt abrupt gevolgd door het op afstand houden van de ander. Voor de ander is het niet te volgen waar jij zit in de ademhaling. Je kunt als grillig en impulsief worden ervaren.

Wanneer jij hebt geleerd dat jij je alleen veilig kunt voelen in een relatie wanneer je dichtbij de ander bent, kan afstand een groot gevoel van angst activeren. Afstand betekent in jouw ervaring misschien wel direct verlies. Wanneer je samen inademt, hou jij het liefst je adem zo lang mogelijk in, voor je uiteindelijk niet anders kan dan uitademen. Je komt dan in een soort hyperventilatie terecht. Voor de ander voelt het alsof hij of zij niet meer vrij kan uitademen. Je kunt als beklemmend en afhankelijk worden ervaren.

Je leert het meest in relaties waarin jij weliswaar een grote gemeenschappelijke basis en gelijkwaardigheid ervaart, maar je tegelijkertijd heel verschillende manieren hebt gevonden om met relaties om te gaan. Wanneer jij kan leren om zowel in het inademen als het uitademen te ontspannen, ben je vrij om het natuurlijke ritme van je relatie te volgen. Dan kun je de harmonie van het samen ademen ervaren. Nabijheid en afstand hebben elk hun eigen waarde voor je en jij maakt van beide optimaal gebruik.

Het zegt niets over de kwaliteit van je relatie of jullie in harmonie ademen, of juist niet. Het zegt alleen iets over de blokkades die jullie bij elkaar naar boven halen. Het zegt iets over de intimiteit die jullie samen hebben en hoe innerlijk vrij je wel of niet bent met intimiteit. Het zegt iets over het verlangen naar innerlijke vrijheid die je kennelijk hebt dat je, bewust of onbewust, elkaar toestemming geeft om de meest basale blokkades zichtbaar en voelbaar te maken. Het zegt iets over het vertrouwen dat je op zielsniveau in elkaar hebt, dat je bereid bent om dit proces met elkaar aan te gaan.

Laat het proces zijn weg maar vinden. Blokkades lossen niet op wanneer jij ze niet mag voelen, of wanneer je enorm je best doet om ze omver te werpen. Blokkades lossen het makkelijkste op wanneer jij ze simpelweg toestemming geeft om te vertrekken. En dat kan alleen maar op jouw tijd. Op jouw manier. Soms heel snel, soms zijn ze in je hele systeem verweven en duurt het gewoonweg langer. Weet dat de ander niet de oorzaak is van jouw gevoelens, alleen maar degene die ze in jou naar boven haalt. Weet dat jij ook niet de oorzaak bent van wat de ander in zichzelf voelt en ervaart. Jij bent slechts de spiegel.

Wat je kunt doen is het oordeel (en daarmee alle gedachten) afhalen van wat je voelt en de emoties maar gewoon laten stromen. Voel wat zich aandient en laat vrij wat je niet meer dient. Het mooiste is wanneer je dit open en helder met de ander kunt doen. Transparantie geeft de grootste leercurve. En als je allebei het oordeel kunt afhalen van wat je voelt, hoeft het niet beladen of ingewikkeld te zijn. Dan mag er zijn wat er is, hoe het zich ook aandient. Ruis is er alleen maar in de vertroebeling. Maar wanneer het niet samen kan, doe het dan gewoon alleen. Het is een cadeau aan jezelf, wat de ander je presenteert.

Ik koester iedere relatie waarin ik liefde voel. Zowel de harmonieuze relaties als de relaties die me confronteren met de delen in mijzelf waar ik me gevangen zet. Ze dienen ieder hun eigen doel in mijn leven. Ik respecteer een ieder met wie ik in een liefdevolle relatie ben voor zijn of haar eigenheid en eigen proces. Er is geen goed of fout, geen moeilijk of makkelijk. Er is slechts ervaring. Van mij en van de ander.


Boek

Zielsrelaties: de stroomversnelling richting onvoorwaardelijke liefde

Een boek over ontmoetingen van ziel tot ziel en hoe zij de weg in jou vrijmaken naar onvoorwaardelijke liefde.

bestellen

v.a. €12,00

Het boek is verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek.

» Info & bestellen

Facebook

Besloten Facebookgroep

In deze groep deel ik mijn zoektocht naar al mijn schatten in mijn Innerlijke Schatkamer en nodig ik je uit om mee te gaan op expeditie naar jou.

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Juweeltjes

Een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met mijn nieuwste artikelen, tips over interessant leesvoer en andere juweeltjes.